Close Menu
Fishing News – wędkarski portal informacyjny
    Co nowego?

    PZW Białystok – Nawet 800zł za wędkowanie w 2024!

    4 grudnia 2023

    Ile zapłacisz za wędkowanie w PZW Tarnobrzeg? Sprawdź!

    28 listopada 2023

    PZW Toruń – Tyle zapłacisz za wędkowanie w 2024!

    26 listopada 2023
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook Instagram
    Fishing News – wędkarski portal informacyjny
    KONTAKT Z NAMI
    • Wiadomości
    • Porady
    • Wiedza
    • Środowisko
    • Kalendarz brań
    Fishing News – wędkarski portal informacyjny
    Strona główna » Ryby. Jeść czy nie jeść?
    Środowisko

    Ryby. Jeść czy nie jeść?

    Maciej KrysztoforskiMaciej Krysztoforski7 września 2022Updated:15 maja 2023Brak komentarzy2 Mins Read
    Facebook Twitter Email
    Share
    Facebook Twitter Email

    Nie ma wątpliwości, że prawie każdy lubi ryby. Jedni uwielbiają je łowić, a inni jeść. I nie ma w tym nic dziwnego, bo wędkowanie to nie tylko zwykłe hobby, ale również sposób na życie.

    Smakosze ryb doskonale wiedzą, że rybie mięso należy do najzdrowszych. Znajdziemy w nim pożądane kwasy omega-3, witaminy, białko i składniki mineralne, jak choćby jod, selen i żelazo. Kwasy omega-3 wspierają układ nerwowy i krwionośny — posiadają właściwości hipotensyjne, czyli przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwzakrzepowe. Dodatkowo mają korzystny wpływ na zdrowie kości i stawów, wzmacniają układ immunologiczny oraz redukują ryzyko wystąpienia problemów ze wzrokiem.

    Okazuje się, że ryba rybie nierówna, a spożywanie niektórych ryb może być szkodliwe dla zdrowia.

    Bez wątpienia w rybiej diecie powinniśmy unikać tilapii, a zwłaszcza tej sprowadzanej z azjatyckich hodowli. Tilapie żyją w przepełnionych i brudnych stawach hodowlanych. Mięso tilapii zawiera więcej metali ciężkich takich jak kadm, ołów i rtęć, niż inne gatunki ryb słodkowodnych.

    Choć trudno w to uwierzyć, obecne od dziesięcioleci w rybnym menu Polaków makrele też mogą być szkodliwe. Za szkodliwy wpływ makreli na zdrowie winę ponoszą warunki przechowywania pozyskanych ryb. Często składuje się je w zbyt wysokiej temperaturze, przez co powstaje skombrotoksyna. Zbyt wysokie stężenie trucizny może wywołać kołatanie serca, problemy skórne, bóle głowy i wzmożone pragnienie.

    A jak to jest z „naszym” karpiem? Ryba tak silnie zakorzeniona w naszej kulturze, że z powodzeniem mogłaby zastąpić orła w godle. Tradycje hodowli karpia w Polsce sięgają XII wieku. Czy mięso karpia jest zdrowe? Spożycie karpia z pewnością nie zaszkodzi, a ryba w regularnej diecie poprawi stan zdrowia. O wigilię możemy byś spokojni. Zachęcamy do zjadania ryb, mając jednocześnie nadzieję, że wędkarze w większości kierują się zasadą „złów i wypuść”.

    dieta karp makrela ryby tilapia
    Share. Facebook Twitter Email
    Maciej Krysztoforski

    TO MUSISZ PRZECZYTAĆ

    Ile zapłacisz za wędkowanie w PZW Tarnobrzeg? Sprawdź!

    28 listopada 2023 Bez kategorii 2 Mins Read

    Opłaty za wędkowanie w okręgu PZW Poznań w 2024. Wszystko, co musisz wiedzieć

    26 listopada 2023 Wiadomości 2 Mins Read

    Ile zapłacisz za wędkowanie w 2024 w Okręgu Mazowieckim? „1700 zł ? Czy to żart?!

    23 listopada 2023 Wiadomości 3 Mins Read

    Leave A Reply Cancel Reply

    Polecane artykuły
    Porady

    Łowienie na bata – poradnik dla początkującego

    25 marca 2022
    Środowisko

    Pipa rządzi nad Jeziorem Tarnobrzeskim! (wideo)

    29 stycznia 2023
    Wiadomości

    Zostań karpiowym Mistrzem Polski. Zapisz się już dziś!

    5 lipca 2022
    Środowisko

    Lin – opis, charakterystyka i metody połowu

    28 marca 2022
    Porady

    Nietypowe wędkarskie kierunki – Słowenia.

    7 października 2022
    Wiadomości

    Jedyne takie zawody w Polsce. Tony ryb na „Maślance”

    18 lipca 2022
    Facebook Instagram
    • Regulamin
    • RODO
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
    © 2023 Fishing News | Designed by MicroAds.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.